Pobyt w Niemczech nie jest kompletny bez spróbowania miejscowych kiełbasek. W przypadku currywurst nie chodzi tylko o samą kiełbaskę, ale przede wszystkim o słodko-pikantny sos, z którym jest serwowana. Przepis nie tylko na sezon grillowy.
Czy jest currywurst?
To podawana na gorąco pieczona lub grillowana kiełbaska (zwykle wieprzowa, choć są również wege), posypana sporą ilością curry, a dodatkowo polana specjalnym sosem. Całość serwowana jest z bułką albo z frytkami.
Za twórczynię currywurst uważa się Hertę Heuwer, która sprzedawała je na ulicznym straganie w Berlinie od 1949 roku. Do stworzenia sosu służyły jej składniki otrzymane od brytyjskich żołnierzy (ketchup, sos Worcestershire i curry). Obecnie danie to można zjeść we wszystkich niemieckich miastach. Szacuje się, że rocznie sprzedawanych jest 800 milionów porcji, a za najlepszą currywurst uznaje się tą sprzedawaną w stołówce koncernu motoryzacyjnego Volkswagen.
Jak przygotować currywurst?
Potrzebna będzie nam biała kiełbaska. W niektórych supermarketach, szczególnie w sezonie grillowym, można dostać białe kiełbaski z Turyngii (Thüringer Rostbratwurst). Względnie dobra będzie każda inna biała kiełbasa.
Sercem całego dania jest sos. W tym przypadku mam dla Was małą niespodziankę. Otóż Sandra w czasie jednej ze swoich wycieczek poznała niemieckich turystów, którzy przesłali jej przepis używany od lat w ich rodzinie. Guten Appetit!