fbpx

Currywurst – przepis na sos

przez Piotr Łącki

Pobyt w Niemczech nie jest kompletny bez spróbowania miejscowych kiełbasek. W przypadku currywurst nie chodzi tylko o samą kiełbaskę, ale przede wszystkim o słodko-pikantny sos, z którym jest serwowana. Przepis nie tylko na sezon grillowy.

 

Czy jest currywurst?

To podawana na gorąco pieczona lub grillowana kiełbaska (zwykle wieprzowa, choć są również wege), posypana sporą ilością curry, a dodatkowo polana specjalnym sosem. Całość serwowana jest z bułką albo z frytkami.

Za twórczynię currywurst uważa się Hertę Heuwer, która sprzedawała je na ulicznym straganie w Berlinie od 1949 roku. Do stworzenia sosu służyły jej składniki otrzymane od brytyjskich żołnierzy (ketchup, sos Worcestershire i curry). Obecnie danie to można zjeść we wszystkich niemieckich miastach. Szacuje się, że rocznie sprzedawanych jest 800 milionów porcji, a za najlepszą currywurst uznaje się tą sprzedawaną w stołówce koncernu motoryzacyjnego Volkswagen.

Tworzenie treści na bloga wymaga sporo czasu. Nie ma większej radości dla mnie niż fakt, że tworzone artykuły są pomocne. Jeśli więc dowiedziałaś/eś się czegoś ciekawego na blogu, zapraszam do polubienia plecakpodroznika.pl na Facebooku. Każdy lajk daje zastrzyk pozytywnej energii do dalszego pisania. Z góry dzięki! 🙂 

 

 

Jak przygotować currywurst?

Potrzebna będzie nam biała kiełbaska. W niektórych supermarketach, szczególnie w sezonie grillowym, można dostać białe kiełbaski z Turyngii (Thüringer Rostbratwurst). Względnie dobra będzie każda inna biała kiełbasa.

Sercem całego dania jest sos. W tym przypadku mam dla Was małą niespodziankę. Otóż Sandra w czasie jednej ze swoich wycieczek poznała niemieckich turystów, którzy przesłali jej przepis używany od lat w ich rodzinie. Guten Appetit!

 

SKŁADNIKI SOSU:

  • 500 ml ketchupu
  • 200 ml wywaru warzywnego
  • 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki stołowe curry
  • 2 łyżki stołowe syropu klonowego
  • 1 szczypta kminku
  • 1 szczypta chilli


PRZYGOTOWANIE:

(czas trwania: 20 minut, trudność: łatwe)

  1. Wszystkie składniki połączyć i podgrzać.
  2. Upieczoną kiełbaskę pociąć w plastry i polać sosem. Posypujemy jeszcze szczyptą curry.
  3. Całość podajemy z bułką albo z frytkami.
  4. Ilość sosu wystarcza na 10 kiełbasek. Przy mniejszej grupie warto dostosować proporcje.

Nie chcesz przegapić wpisu, który Cię interesuje? Zapisz się na newslettera! Poinformuję Cię o każdym nowym artykule.

NEWSLETTER

Chcesz być na bieżąco? Zapraszam do zapisania się na newsletter.





Regulamin i polityka prywatności

Przeczytaj również

Close