fbpx

La Bandera Dominicana

przez Piotr Łącki

La Bandera Dominicana to absolutny klasyk serwowany zarówno w lokalnych comedorach, jak i turystycznych miejscach. Składa się z duszonego w warzywach mięsa (najczęściej kurczaka), serwowanego z czerwoną fasolą i białym ryżem. Dziś dowiecie się, jak przenieść nieco karaibskiego klimatu na polski stół.

 

Ilość pochłanianego na Dominikanie ryżu i kurczaka powala. Trzeba też przyznać, że większość potraw na wyspie jest stosunkowo prosta oraz, niestety, smażona. Tym razem jednak przekazuję Wam przepis, który mniej obciąża żołądek. Czas na „Flagę Dominikany”!

Skąd nazwa? Trzy składniki dania są analogią do trzech kolorów flagi Dominikany. Czasem w restauracjach danie to jest serwowane w sposób przypominający układ kolorów na niej. ¡Buen provecho!

 

SKŁADNIKI:

●     200 g fasoli
●     300 g ryżu


Pollo guisado

●     500 g kurczaka (udka, skrzydełka)
●     2 limonki (cytryny)
●     4 pomidory lub szklanka passaty
●     czerwona papryka
●     1 czerwona cebula
●     2 ząbki czosnku
●     2 łyżeczki cukru
●     2 łyżki oleju
●     oregano
●     świeża kolendra
●     sól, pieprz

 

PRZYGOTOWANIE:

(czas trwania: 2 godziny, trudność: średnia)

1.    Fasolę moczymy przez 12 h w wodzie (ok. 800 ml). Odcedzamy fasolę, zalewamy zimną wodą i gotujemy ok. 30 minut.
2.    Ryż gotujemy wg wskazań na opakowaniu.

 

Pollo guisado:

1.    Kurczaka nacieramy sokiem z limonki (cytryny).
2.    Mięso marynujemy z użyciem przypraw i czosnku. Odkładamy do lodówki na godzinę.
3.    Do garnka wlewamy olej, dorzucamy cukier i karmelizujemy go do uzyskania brązowego koloru.
4.    Na osobnej patelni smażymy kurczaka do uzyskania złocistego koloru.
5.    Mięso przekładamy do garnka i gotujemy z warzywami (pomidory, cebula, papryka) oraz przyprawami (sól, pieprz, kolendra) przez około 25 minut.

 

Chcesz dowiedzieć się więcej o podróżowaniu na Dominikanie?
Pełny rozkład jazdy znajdziesz poniżej! Zapraszam!

 

Dominikana w ośmiu odcinkach

  1. Gdzie uczyć się hiszpańskiego?
  2. Dominikana: w trzy tygodnie dookoła wyspy – cz. I  (Cabarete – Samana – Macao – El Corecito)
  3. Empanady z jajkiem (10.05.2018)
  4. Dominikana: w trzy tygodnie dookoła wyspy – cz. II (Bayahibe – Wyspa Saona – Santo Domingo; 13.05.2018)
  5. La Bandera Dominicana (17.05.2018)
  6. Dominikana: w trzy tygodnie dookoła wyspy – cz. III (Jarabacoa – Punta Rucia – Cabarete; 20.05.2018)
  7. Drinki i koktajle z rumem (24.05.2018)
  8. Cabarete (27.05.2018)


    Dodatek:

  9. Miesiąc na Karaibach za 4282 zł/os.
  10. Objazd Dominikany w trzy tygodnie – ile to kosztuje? + logistyka

 

Nie chcesz przegapić wpisu, który Cię interesuje?
Zapisz się na newslettera! Poinformuję Cię o każdym nowym artykule.

NEWSLETTER

Chcesz być na bieżąco? Zapraszam do zapisania się na newsletter.





Regulamin i polityka prywatności

Przeczytaj również

Close