La Bandera Dominicana to absolutny klasyk serwowany zarówno w lokalnych comedorach, jak i turystycznych miejscach. Składa się z duszonego w warzywach mięsa (najczęściej kurczaka), serwowanego z czerwoną fasolą i białym ryżem. Dziś dowiecie się, jak przenieść nieco karaibskiego klimatu na polski stół.
Ilość pochłanianego na Dominikanie ryżu i kurczaka powala. Trzeba też przyznać, że większość potraw na wyspie jest stosunkowo prosta oraz, niestety, smażona. Tym razem jednak przekazuję Wam przepis, który mniej obciąża żołądek. Czas na „Flagę Dominikany”!
Skąd nazwa? Trzy składniki dania są analogią do trzech kolorów flagi Dominikany. Czasem w restauracjach danie to jest serwowane w sposób przypominający układ kolorów na niej. ¡Buen provecho!
Chcesz dowiedzieć się więcej o podróżowaniu na Dominikanie?
Pełny rozkład jazdy znajdziesz poniżej! Zapraszam!