Scotch eggs, czyli jajka po szkocku, to bardzo popularna w Wielkiej Brytanii przekąska spożywana głównie na zimno w pubach i na piknikach. Aby spróbować szkockiej wariacji na temat jajek, naturalnie, nie trzeba jechać do Wielkiej Brytanii. Równie łatwo można przyrządzić je w domu.
Czym są scotch eggs?
Najbardziej popularnym daniem brytyjskim znanym na całym świecie to oczywiście fish & chips. Przygotowanie ryby z frytkami nie wymaga większego omówienia, dlatego też postanowiłem przedstawić Wam inny angielski przepis.
Scotch eggs to nie jest jakieś wybitne dzieło sztuki kulinarnej. Jajko na twardo otoczone mięsem mielonym (z przyprawami i ziołami), pokryte panierką i później smażone w głębokim tłuszczu. Znając miłość Polaków do mięsa i jajek, przypuszczam, że potrawa znajdzie miłośników w kraju 🙂
Jak przygotować scotch eggs?
Nie chcesz przegapić wpisu, który Cię interesuje? Zapisz się na newslettera! Poinformuję Cię o każdym nowym artykule.