fbpx

Scotch eggs

przez Piotr Łącki

Scotch eggs, czyli jajka po szkocku, to bardzo popularna w Wielkiej Brytanii przekąska spożywana głównie na zimno w pubach i na piknikach. Aby spróbować szkockiej wariacji na temat jajek, naturalnie, nie trzeba jechać do Wielkiej Brytanii. Równie łatwo można przyrządzić je w domu.

 

Czym są scotch eggs?

Najbardziej popularnym daniem brytyjskim znanym na całym świecie to oczywiście fish & chips. Przygotowanie ryby z frytkami nie wymaga większego omówienia, dlatego też postanowiłem przedstawić Wam inny angielski przepis.

Scotch eggs to nie jest jakieś wybitne dzieło sztuki kulinarnej. Jajko na twardo otoczone mięsem mielonym (z przyprawami i ziołami), pokryte panierką i później smażone w głębokim tłuszczu. Znając miłość Polaków do mięsa i jajek, przypuszczam, że potrawa znajdzie miłośników w kraju 🙂

 

Jak przygotować scotch eggs?

SKŁADNIKI:

  • 6 jajek do ugotowania

  • 500 g surowych białych kiełbasek/mięsa mielonego

  • pęczek pietruszki

  • pół pęczka szczypiorku bądź drobno posiekana zielona cebulka

  • 1 jajko roztrzepane

  • 1 szt. gałki muszkatołowej

  • 100 g bułki tartej

  • mąka pszenna do obtoczenia jajek

  • olej do głębokiego smażenia jajek

  • sól, pieprz


PRZYGOTOWANIE:

(czas trwania: 30 minut, trudność: łatwe)

  1. Gotujemy jajka około 4 minuty i odkładamy do miski z zimną wodą. Po ostudzeniu obieramy. 
  2. Kiełbaski wyciskamy z jelita do miseczki.
  3. Mięso mieszamy z drobno posiekaną pietruszką, szczypiorkiem (cebulką) i gałką muszkatołową.
  4. Przygotowujemy trzy talerzyki: z roztrzepanym jajkiem, z mąką oraz z bułką tartą.
  5. Ugotowane jajka obtaczamy w mące, później okładamy mięsem (tworząc kulkę).
  6. Uformowaną kulkę obtaczamy kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce.
  7. Smażymy w głębokim tłuszczu każdą ze stron do uzyskania złocistego koloru (około 4 minuty).

 

 

 

Tworzenie treści na bloga wymaga sporo czasu. Nie ma większej radości dla mnie niż fakt, że tworzone artykuły są pomocne. Jeśli więc dowiedziałaś/eś się czegoś ciekawego na blogu, zapraszam do polubienia plecakpodroznika.pl na Facebooku. Każdy lajk daje zastrzyk pozytywnej energii do dalszego pisania. Z góry dzięki! 🙂 

 

Nie chcesz przegapić wpisu, który Cię interesuje? Zapisz się na newslettera! Poinformuję Cię o każdym nowym artykule.

NEWSLETTER

Chcesz być na bieżąco? Zapraszam do zapisania się na newsletter.





Regulamin i polityka prywatności

Przeczytaj również

Close