fbpx

City breaks – rozkład odcinków

przez Piotr Łącki

Po tekście o przygotowaniu krótkiego wyjazdu, na bloga trafił rozkład odcinków o city breakach, które pojawią się na stronie do końca roku. Odwiedzimy wspólnie 6 krajów w Europie. Przygotowałem również kilka wpisów-niespodzianek. Uzupełnieniem wrażeń z podróży będą przepisy kulinarne. Zapraszam co czwartek na relacje z wyjazdów oraz w niektóre poniedziałki na kulinarne inspiracje 🙂

 

Portugalia – kraj małych przyjemności

Portugalia to kraj o zdecydowanie najlepszym stosunku jakości do cen w całej Europie Zachodniej. Świetna kawa z przepysznym pastéis de nata na każdym rogu, balacao na 1000 sposobów, przyjemne wina – to tylko podstawowa lista rozkoszy, które czekają na zachodnim skraju kontynentu.  Jeśli dodamy do tego niezwykłą architekturę z pięknymi błękitnymi kaflami, historię ukształtowaną przez odkrywanie Nowego Świata oraz piękne plaże, to pytanie, czy warto odwiedzić ten kraj, staje się retoryczne.

 

Pastéis de nata 

Pastéis de nata to rodzaj babeczki z ciasta francuskiego. Wypełniona jest słodkim kremem, przypominającym budyń. Ten deser stanowi punkt obowiązkowy pobytu w Portugalii. W zestawie z kawą stanowi idealny początek dnia albo chwilę wytchnienia w czasie eksploracji Lizbony, z której się wywodzą. Dla fanów słodkich wypieków przepis od Sandry.

 

 

 

Portugalia – trasa alternatywna kamperem

 

Portugalia jest pełna niewielkich, urokliwych miejsc, do których najłatwiej jest dojechać własnym transportem. Skorzystaliśmy z nadarzającej się okazji i tydzień przemierzaliśmy kamperem

 

 

 

 

Tanoturystyka, czyli zwiedzanie z dreszczykiem

1 listopada tradycyjnie odwiedzamy cmentarze, by zapalić świeczkę na grobach najbliższych. Nawiązując do tego zwyczaju, zajmiemy się dziś dość specyficzną formą turystyki, a mianowicie tanatoturystyką. Jakie cmentarze warto odwiedzić przed śmiercią?

 

 

 

Drezno – 8.11.2018


Drezno znajduje się zaledwie 100 kilometrów od polskiej granicy. Zniszczone pod koniec II wojny światowej w nalotach dywanowych, obecnie jest jednym z najszybciej rozwijających się miast na wschodzie Niemiec. Architektonicznie miasto stanowi raczej rzadko spotykane połączenie niesamowitego baroku i komunistycznych budynków. Jeśli połączy się je z jednodniówką do Szwajcarii Saksońskiej, to wyjdzie Wam bardzo przyjemny weekend.

 

 

Currywurst – 12.11.2018 

 

Pobyt w Niemczech nie jest kompletny bez spróbowania miejscowych kiełbasek. W przypadku currywurst nie chodzi tylko o samą kiełbaskę, ale przede wszystkim o słodko-pikantny sos, z którym jest serwowana.

 

 

Lwów – 15.11.2018

 

We Lwowie mieszkałem krótko po zakończeniu studiów. Po tym pobycie zawsze chętnie wracam do tego miasta. Jeśli lubisz kawę, czekoladę, mięso i/lub alkohol, a do tego chcesz zainspirować się niezwykłą pomysłowością knajp i odkryć historię Kresów, Lwów jest idealnym miejscem na kilkudniową wizytę.

 

 

 

Flaki po lwowsku – 19.11.2018

Danie dla koneserów. Flaki co prawda obecne są w wielu kuchniach świata, jednak dużo ludzi reaguje na nie z obrzydzeniem. Lojalnie więc we wstępie ostrzegam osoby o słabszych nerwach/żołądku. Dziś odkryjemy sposób przyrządzania flaków typowy w latach 30. XX wieku. Czas na flaki po lwowsku!

 

 

Londyn – 22.11.2018


Brexit był jednym z głównych politycznych tematów 2017 roku. Niepewni sytuacji w kolejnych latach, korzystając z tanich lotów, postanowiliśmy więc wybrać się na city break do Londynu, by odwiedzić niesamowite (i darmowe!) muzea oraz na chwilę zanurzyć się w klimacie miasta. Dziś relacja z 36 godzin w Londynie.

 

 

Scotch eggs – 26.11.2018


Scotch eggs, czyli jajka po szkocku, to przekąska, którą można złapać na szybko w praktycznie każdym sklepie w Londynie.  Aby spróbować szkockiej wariacji na temat jajek, nie trzeba naturalnie jechać do Wielkiej Brytanii. Równie łatwo można przyrządzić je w domu.

 

 

 

Odcinek specjalny – 29.11.2018

Szczegóły pod koniec listopada 🙂

 

 

 

 

 

Tworzenie treści na bloga wymaga sporo czasu. Nie ma większej radości dla mnie niż fakt, że tworzone artykuły są pomocne. Jeśli więc dowiedziałaś/eś się czegoś ciekawego na blogu, zapraszam do polubienia plecakpodroznika.pl na Facebooku. Każdy lajk daje zastrzyk pozytywnej energii do dalszego pisania. Z góry dzięki! 🙂 

 

 

Gruzja – 6.12.2018


Eksploracja pogranicza azerskiego, historia i nowoczesność w Tibilisi, degustacja wina w Telawi, konna przejażdżka u podnóża Kazbegu, podróż do przeszłości w Cziatura oraz Jaskinie Prometeusza w okolicach Kutaisi. Tydzień w Gruzji był bardzo intensywny i pełny wrażeń. Odcinek o piciu, jedzeniu i innych przyjemnościach po kaukasku.

 

 

Chinkali – 10.12.2018


Kto odwiedzi Gruzję, na pewno spotka się z chinkali. Te kaukaskie pierogi są absolutnym klasykiem. Swoim kształtem przypominają sakiewkę, która wypełniona jest mięsem mielonym i bulionem, który powstaje w procesie gotowania. Jak zrobić chinkali w domu? Zapraszam na wspólne gotowanie.

 

 

 

Chaczapuri adżarskie – 13.12.2018


Pobyt w Gruzji to szczególna przyjemność dla zmysłów i kubków smakowych. Mnogość dań, świetne wina oraz miejscowa czacza sprawiają, że cały pobyt przypomina niekończącą się ucztę. Dziś Sandra podzieli się przepisem na gruziński klasyk, a mianowicie chaczapuri adżarskie. Gaamot!

 

 

 

Malta – 20.12.2018

 

Kazik śpiewał kiedyś, że Polacy są tak agresywni, a to dlatego, że nie ma słońca. Będzie to opowieść o listopadowym city break’u na wyspę, która ma aż 300 słonecznych dni w roku! Jeszcze nie wiem, co zobaczymy, więc na tym zakończę zajawkę 😉

 

 

Odcinek specjalny – 27.12.2018

Szczegóły pod koniec grudnia 🙂

 

Przeczytaj również

Close