fbpx

Chinkali

przez Piotr Łącki

Kto odwiedzi Gruzję, na pewno spotka się z chinkali. Te kaukaskie pierogi są absolutnym klasykiem. Swoim kształtem przypominają sakiewkę, która wypełniona jest mięsem mielonym i bulionem, który powstaje w procesie gotowania. Jak zrobić chinkali w domu? Zapraszam na wspólne gotowanie.

Gruzję odwiedziliśmy po raz pierwszy. Mimo nienajlepszej pogody zakochaliśmy się w tym kraju – ludziach, naturze, górach, winie i jedzeniu. Tydzień spędzony na miejscu to było zdecydowanie za mało. Wiem, że nie był to ostatni pobyt na Kaukazie.

 

Gruziński rozkład jazdy

1. Tydzień w Gruzji – wszystko, co musisz wiedzieć – cz.1 (Tbilisi, David Gareja, Udabno, Telawi)

2. Co warto zjeść i wypić się w Gruzji?

3. Tydzień w Gruzji – wszystko, co musisz wiedzieć – cz.2 (Telawi, Kazbegi, Cziatura, Kutaisi)

4. Chinkali – przepis na gruzińskie pierożki

5. Chaczapuri adżarskie – kawałek Gruzji na domowym stole – 17.12.2018

 

Chinkali nie należą do najłatwiejszych potraw do przygotowania. Pewnym wyzwaniem jest przygotowanie cienkiego ciasta, które nie przedziurawi się w czasie nakładania farszu. Kolejną próbą naszej manualnej sprawności jest uformowanie sakiewki. To zdecydowanie dwa najtrudniejsze elementy przygotowania gruzińskich pierożków.

 

Warto opanować właściwą technikę jedzenia chinkali. Na początku trzeba chwycić pierożka za czubek, nadgryźć i wypić znajdujący się w nim bulion. Później można kontynuować jedzenie reszty. Górną część, za którą trzymamy chinkali, odkładamy na talerz. Gmertma gaamot!

 

Tworzenie treści na bloga wymaga sporo czasu. Nie ma większej radości dla mnie niż fakt, że tworzone artykuły są pomocne. Jeśli więc dowiedziałaś/eś się czegoś ciekawego na blogu, zapraszam do polubienia plecakpodroznika.pl na Facebooku. Każdy lajk daje zastrzyk pozytywnej energii do dalszego pisania. Z góry dzięki! 🙂 

 

 

SKŁADNIKI:

Ciasto

●     3 szkl. mąki

●     sól

●     ¾ szkl. letniej wody

 

Farsz

●     300 g mięsa mielonego wieprzowego

●     300 g mięsa mielonego wołowego

●     150 g posiekanej cebuli

●     1 ząbek czosnku

●     kolendra (najlepiej świeża, ew. mielona)

●     1 szkl. wody

●     sól

●     pieprz


PRZYGOTOWANIE:

(czas trwania: 600 minut, trudność: średnia)

  1. Rozpoczynamy od przygotowania farszu. Łączymy ze sobą wszystkie składniki i dokładnie mieszamy.
  2. Samo mięso nie wystarczy, aby wytworzyć bulion wewnątrz sakiewki, dlatego mięso zalewamy około szklanką wody. Odstawiamy na kilka minut, by mięso wciągnęło wodę i stało się wilgotne. Niektórzy, zamiast wody, dodają bulion mięsny. Moim zdaniem, by otrzymać smaczny bulion, wystarczy odpowiednio doprawić mięso.
  3. Mieszamy mąkę z solą i ugniatamy ciasto, stopniowo dodając wody. Ciasto odstawiamy na 15 minut.
  4. Rozwałkowujemy ciasto na cienki placek, z którego wycinamy kółka o średnicy około 11 centymetrów.
  5. Na każde koło nakładamy łyżkę farszu, a następnie zamykamy sakiewkę. Aby osiągnąć kształt spotykany w Gruzji, warto zastosować metodę „na zakładkę”.
  6. Chinkali wrzucamy do gotującej się, osolonej wody. W zależności od grubości ciasta, gotujemy je od 15 do 20 minut.

 

Nie chcesz przegapić wpisu, który Cię interesuje? Zapisz się na newslettera! Poinformuję Cię o każdym nowym artykule.

NEWSLETTER

Chcesz być na bieżąco? Zapraszam do zapisania się na newsletter.





Regulamin i polityka prywatności

Przeczytaj również

Close