Kto odwiedzi Gruzję, na pewno spotka się z chinkali. Te kaukaskie pierogi są absolutnym klasykiem. Swoim kształtem przypominają sakiewkę, która wypełniona jest mięsem mielonym i bulionem, który powstaje w procesie gotowania. Jak zrobić chinkali w domu? Zapraszam na wspólne gotowanie.
Gruzję odwiedziliśmy po raz pierwszy. Mimo nienajlepszej pogody zakochaliśmy się w tym kraju – ludziach, naturze, górach, winie i jedzeniu. Tydzień spędzony na miejscu to było zdecydowanie za mało. Wiem, że nie był to ostatni pobyt na Kaukazie.
Chinkali nie należą do najłatwiejszych potraw do przygotowania. Pewnym wyzwaniem jest przygotowanie cienkiego ciasta, które nie przedziurawi się w czasie nakładania farszu. Kolejną próbą naszej manualnej sprawności jest uformowanie sakiewki. To zdecydowanie dwa najtrudniejsze elementy przygotowania gruzińskich pierożków.
Warto opanować właściwą technikę jedzenia chinkali. Na początku trzeba chwycić pierożka za czubek, nadgryźć i wypić znajdujący się w nim bulion. Później można kontynuować jedzenie reszty. Górną część, za którą trzymamy chinkali, odkładamy na talerz. Gmertma gaamot!