Empanady to smażone pierożki. Były naszym śniadaniem w wielu krajach Ameryki Środkowej i Południowej. W czasie pobytu na Dominikanie najczęściej odwiedzaliśmy małżeństwo sprzedające empanady w drodze do szkoły, gdzie uczyliśmy się hiszpańskiego. Naszym faworytem są pierożki z jajkiem.
Empanady na Dominikanie są typowym śniadaniem. Ich sprzedawcy pojawiają się o poranku, jeszcze przed wschodem słońca i sprzedają pierożki nie dłużej niż do południa, a najczęściej do momentu, gdy skończą im się składniki. Zwykle można wybrać jedną z trzech opcji – z jajkiem, serem i szynką oraz warzywną. Często pojawia się opcja mięsna (wołowina bądź kurczak). Empanady są smażone na głębokim oleju i zapewne wiele osób nie będzie chciało takim śniadaniem zaczynać dnia. Myślę jednak, że w naszych polskich warunkach te pierożki mogą sprawdzić się jako obiad.
Chcesz dowiedzieć się więcej o podróżowaniu na Dominikanie?
Pełny rozkład jazdy znajdziesz poniżej! Zapraszam!