Przepisy ze świata
-
Ameryka Środkowa i PołudniowaPrzepisy ze świataSmaki
Jerk chicken
przez Piotr Łąckiprzez Piotr ŁąckiW czasie naszego pobytu w Ameryce Południowej dotarliśmy do Salento, kolumbijskiej stolicy kawy. Zamieszkaliśmy poza miejscowością, w pięknych okolicznościach przyrody – wśród przepięknych wzgórz, plantacji kawy i soczystych pastwisk. Tam po raz…
-
Scotch eggs, czyli jajka po szkocku, to bardzo popularna w Wielkiej Brytanii przekąska spożywana głównie na zimno w pubach i na piknikach. Aby spróbować szkockiej wariacji na temat jajek, naturalnie, nie trzeba jechać do…
-
Pastel de nata to rodzaj babeczki z ciasta francuskiego. Wypełniona jest słodkim kremem, przypominającym budyń. Ten deser stanowi punkt obowiązkowy pobytu w Portugalii. W zestawie z kawą stanowi idealny początek dnia albo…
-
Czas świąteczny to tradycyjnie okres, gdy staramy się przyrządzić najlepsze potrawy dla naszych najbliższych. Tym razem chciałem podzielić się z Wami przepisem bardzo popularnym w Breslau przed II wojną światową. Zapraszam na…
-
Kto odwiedzi Gruzję, na pewno spotka się z chinkali. Te kaukaskie pierogi są absolutnym klasykiem. Swoim kształtem przypominają sakiewkę, która wypełniona jest mięsem mielonym i bulionem, który powstaje w procesie gotowania. Jak…
-
Dziś danie dla koneserów. Flaki co prawda obecne są w wielu kuchniach świata, jednak dużo ludzi reaguje na nie z obrzydzeniem. Lojalnie więc we wstępie ostrzegam osoby o słabszych nerwach/żołądku. Dziś odkryjemy…
-
Podobno najlepsze dominikańskie rumy zaczynają się na literę „B”. Trzeba przyznać, że rum z tego zakątka świata ma świetną jakość, zarówno do picia solo, jak i drinków. Świetny alkohol, świeże i soczyste…
-
Empanady to smażone pierożki. Były naszym śniadaniem w wielu krajach Ameryki Środkowej i Południowej. W czasie pobytu na Dominikanie najczęściej odwiedzaliśmy małżeństwo sprzedające empanady w drodze do szkoły, gdzie uczyliśmy się hiszpańskiego.…
-
La Bandera Dominicana to absolutny klasyk serwowany zarówno w lokalnych comedorach, jak i turystycznych miejscach. Składa się z duszonego w warzywach mięsa (najczęściej kurczaka), serwowanego z czerwoną fasolą i białym ryżem. Dziś…
- 1
- 2