fbpx

MDB #19: 10 potraw, które musisz spróbować w Meksyku 

przez Piotr Łącki

Kuchnia meksykańska ma do zaoferowania niezwykłą różnorodność, choć bazę wielu dań będą stanowiły cztery składniki – kukurydza, fasola, mięso oraz ostre sosy. Poniżej podstawowa lista dań, które koniecznie musicie spróbować.

 

1. Tacos

Placki z mąki kukurydzianej wypełnione różnymi nadzieniami to absolutny klasyk. Spotkasz je na każdym rogu. To najbardziej popularne i jednocześnie w wielu miejscach najtańsze jedzenie uliczne, które znajdziecie. Klasykiem jest tacos al pastor z wieprzowiną marynowaną w chilli, przyprawach oraz ananasie.

2. Tortas

Meksykanie to mistrzowie kanapek. Piszę to bez żadnej ironii. Wieczorami na ulicach oprócz tacos królują właśnie tortas. Zwykle jest to bułka wypełniona solidną porcją mięsa i innych dodatków. Najsmaczniejszą kanapkę zjadłem w CDMX. Była wypełniona marynowanym kurczakiem, serem z Oaxaca (jeden z moich ulubionych), awokado, papryczkami chilli oraz dipem z fasoli (frijoles to słowo, które po dwóch tygodniach w Meksyku będziecie odmieniali przez wszystkie przypadki przy wielu posiłkach).

3. Pozole

Pozole to bardzo treściwa zupa na bazie mięsa i kukurydzy, którą podaje się z ostrym  sosem i limonką. Meksykański klasyk, który jest tak samo ważny, jak dla Polaków rosół. Nasze kolega Diego, który oprowadzał nas po CDMX, przytoczył badania, wg których pozole to jedyne meksykańskie danie, które jest zdrowe i dostarcza potrzebnych substancji odżywczych.

4. Huevos rancheros

Jajka po ranczersku to najbardziej popularne śniadanie w Meksyku. Smażone jajka podane na tortillach z sosem pomidorowym i  kawałkami awokado znajdziecie w menu niemal każdego comedora i restauracji.

 

Od 27.01.2019 przez 5 tygodni zapraszam na daily bloga z podróży po Meksyku. Jedziemy we dwójkę, z plecakami. Lokalnymi środkami transportu będziemy odkrywać najciekawsze miejsca na południe od Mexico City. Zapraszam codziennie o 18:00 na kolejny wpis na bloga 🙂 Wszystkie wpisy znajdziesz pod tym adresem: plecakpodroznika.pl/meksyk

Dowiedziałeś się czegoś ciekawego? Chcesz być na bieżąco? Polub plecakpodroznika.pl na Facebooku!  Każdy lajk daje zastrzyk pozytywnej energii do dalszego pisania. Z góry dzięki! 🙂 

 

5. Molletes

Meksykańskie bruschetty. Choć trzeba przyznać, że najczęściej podawane są w o wiele bogatszej formie. Grzanka z pastą fasolową i serem. Najczęściej można do tego zamówić jeszcze składnik na górę (grzyby, kurczak, ziemniaki, twaróg). Do tego serwowana jest ostra salsa z pomidorami i ogórkiem.

6. Longaniza

Wędzona kiełbaska wieprzowa o charakterystycznej czerwonej barwie, pochodzącej od achiote (po polsku arnota właściwa). Kiełbaska pochodzi z Hiszpanii, a w Meksyku podobno najlepsza jest w Valladolid.

7. Sos mole

Występuje w wielu odmianach. Najsmaczniejszą i najbardziej popularną jest mole negro. Podstawą sosu jest kakao, chilli i orzechy, choć podobno dobre mole zawiera od 40 do 70 składników. Gęsty, słodko-pikantny sos jest serwowany z kurczakiem oraz ryżem. Nieraz można trafić na tacos z mole. Specjał kuchni w stanie Oaxaca.

8. Tlayuda

Meksykańska pizza, bez pieczenia. Bazę stanowi chrupiąca i bardzo cienka tortilla (30 cm średnicy), która zostaje pokryta pastą fasolową (baza), a później trafiają warzywa (kapusta, awokado), ser oraz wybrany dodatek (zwykle mięsny, można zamówić także koniki polne). Kolejne danie z Oaxaca.

9. Ceviche & koktajl krewetkowy

Karaiby, Zatoka Meksykańska i Pacyfik. Okazji do jedzenia owoców morza w Meksyku nie brakuje. Oprócz klasyków – ryby czy smażonych krewetek – szczególnie polecamy ceviche, czyli kawałki ryby (lub/i krewetki) spreparowane limonką z dodatkiem cebulki. Danie to poznaliśmy w Panamie. Tym razem spróbowaliśmy również koktajlu krewetkowego. Krewetki trafiają do pucharku, który jest uzupełniony m.in. cebulką, limonką, kolendrą, keczupem. Całość została zaserwowania z nachos.

10. Empanady

W empanadach zakochaliśmy się na Dominikanie. Na blogu znajdziecie przepis. Te meksykańskie były nieco inne. Ciasto było z mąki kukurydzianej i mniej chłonęło tłuszcz. Dodatkowo były wypełnione krewetkami. Rewelacja prosto znad Zatoki Meksykańskiej.

Przeczytaj również

Close