fbpx

MDB: #20: 9 napojów, które musisz wypić w Meksyku

przez Piotr Łącki

Po wpisie o jedzeniu, czas na uzupełnienie naszego menu o meksykańskie trunki. 9 napojów, które musisz wypić w Meksyku.

1. Aguas frescas/aguas de frutas

Peany na temat owoców w Meksyku trafiły na bloga już jakiś czas temu. Owoce są bazą lemoniad, które można kupić na ulicznych stoiskach. Najczęściej są wyciskane bądź miksowane z wodą i cukrem (można poprosić bez). Sprzedawane zwykle w trzech rozmiarach – mały, średni i duży. Największy ma około litr i kosztuje zwykle 25-35 peso. Idealny na upalne dni. Oprócz wód owocowych bardzo polecamy agua de Jamaica – mrożoną herbatę z hibiskusa.

2. Tequila

Mocny alkohol produkowany ze sfermentowanego soku agawy niebieskiej. Obok mafii narkotykowych jest to, zdaje się, najbardziej rozpoznawalny brand z Meksyku obecny w popkulturze. Swoją markę tequili założył nawet George Clooney (z dwoma przyjaciółmi; sprzedali ją za 1 mld $ w 2017 roku). Tequilę pijemy ze szczyptą soli, a na końcu zagryzamy małą cząstką limonki.

 

3. Mezcal

Narodowa wódka meksykańska i starszy brat tequili. W odróżnieniu od tej drugiej mezcal jest produkowany nie z soku agawy, a z całego jej rdzenia (piña). Często w butelce można znaleźć gąsienice. Różne agawy stosowane przy produkcji mezcalu nadają jej odmienny smak i zapach.

4. Margarita

Jeden z najbardziej popularnych koktajli na bazie tequili. Nieraz nazywana jest królową meksykańskich drinków. Oprócz alkoholu (40 ml) na koktajl składa się sok z limonki (20 ml), likier pomarańczowy (20 ml), krusta z soli oraz skruszony lód.

5. Czekolada

Ziarna kakaowca były wykorzystywane już przez Majów do sporządzania napoju dla możnych. Podobno Aztekowie cenili kakao bardziej niż złoto. Z takim dziedzictwem nie sposób nie spróbować meksykańskiej czekolady, np. z dodatkiem chilli. Małe, rzemieślnicze fabryki czekolady można spotkać w wielu częściach kraju. Najlepszą na naszym szlaku zjedliśmy w Meridzie oraz w Oaxaca.

6. Kawa z wyżyn

Kilka razy w Polsce trafiłem na meksykańską kawę i muszę przyznać, że bardzo mi smakowała. Największe rejony kawowe znajdują się w stanie Veracruz, Oaxaca oraz na południu, przy granicy z Gwatemalą. W odróżnieniu od np. Kenii, gdzie najlepsza kawa trafia na eksport i jest trudniej dostępna, dobrą kawę w Meksyku można kupić i wypić w wielu miejscach.

7. Piwo

Najpopularniejszą marką jest Corona. Jak ktoś pija lagery, to zapewne będzie popijał Coronę przez cały wyjazd. Dla mnie bez szału. Warto jednak odnotować, że coraz więcej dostępnych jest piw rzemieślniczych. Piliśmy zarówno dobrego bocka, jak i pal ale’a z Baja California.

 

8. Michelada

Zaprawa do piwa, która sprawia, że miejscowe lagery stają się przyjemniejsze w upalny dzień. Podstawą jest sok z limonki oraz ostre przyprawy. Szklanka zaś ozdabiana jest solą (krusta jak w przypadku margarity). Dostępne w każdej knajpie.

 

9. Arroz con leche

Po prostu ryż z mlekiem. Jedno z popularniejszych i zdrowszych śniadań oferowanych na ulicach. Fajnie rozgrzewa. Szczególnie o poranku w CDMX, gdzie, z racji wysokości, temperatura jest niska.

Przeczytaj również

Close