fbpx

Sałatka z pieczonym batatem

przez Piotr Łącki

Odwiedzanie kolejnych krajów sprawia, że szukam coraz to nowych połączeń smakowych. Przed poprzednimi świętami postanowiłem stworzyć nową sałatkę, która uzupełniłaby znane klasyki 😉 I tak narodziła się sałatka z pieczonym batatem.

 

Podróże i przepisy

Jak już pisałem wielokrotnie na blogu, odwiedzenie kraju bez degustacji dań i napojów nie jest kompletne. W każdym kraju staram się zjeść potrawy kuchni regionalnej. Staram się z każdej podróży przywieźć przynajmniej jeden przepis. Efektem tych doświadczeń są przepisy opublikowane w dziale SMAKI.

Po powrocie często nachodzi mnie ochota na jedzenie, którego już kiedyś spróbowałem i wtedy korzystam z przywiezionych przepisów. Nieraz jednak chęć zjedzenia nie dotyczy konkretnego dania, a jakiegoś produktu. Będąc na zakupach, pomyślałem, że miałbym ochotę na batata. Później pomyślałem, z czym warto byłoby go połączyć i tak narodziła się poniższa sałatka.

Jak przygotować sałatkę z pieczonym batatem?

Samo przygotowanie sałatki z pieczonym batatem jest proste. Najwięcej czasu zajmuje pieczenie i ostudzenie batata, ale w tym czasie można robić inne rzeczy bądź przygotowywać pozostałe składniki czy dressing. Sałatka wyszła bardzo smaczna. Niestety nie udało mi się zrobić dobrego zdjęcia. Musicie uwierzyć mi na słowo 😀

 

SKŁADNIKI:

Sałatka

●    500 g batata 

●    200 g zielonej fasolki

●     200 g wędzonego tofu

●     200 g awokado

●     150 g czerwonej cebuli 

●     150 g granata

●     50 g orzechów włoskich

 

Dressing

●     5 łyżek oliwy 

●     2 łyżeczki miodu

●     1 łyżeczka musztardy

●     sok z połowy cytryny


PRZYGOTOWANIE:

(czas trwania: 70 minut, trudność: łatwa)

1. Batata myjemy starannie i tniemy w 1-1,5 cm plastry. Układamy je na blachę i delikatnie smarujemy oliwą. Pieczemy w piecu w temperaturze 200 stopnii do miękkości.
2. Po wystygnieciu obieramy skórę z batata i tniemy w grubą kostkę.
3. Zieloną fasolę (o ile nie mamy świeżej) gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
4. Tofu i awokado kroimy w kostkę. Czerwoną cebulę w półksiężyce. Orzechy włoskie siekamy.
5. Uważajcie przy obieraniu granata. Jego sok barwi bardzo intensywnie.
6. Składniki dressingu mieszamy w filiżance i odkladamy do schlodzenia w lodówce.
7. Warstwami układamy w misce kolejno batata, fasolkę, tofu, cebulę, awokado i granata. Całość posypujemy orzechami.  Sałatkę polewamy dressingiem tuż przed podaniem.

 

 

 

 

Jeśli więc dowiedziałaś/eś się czegoś ciekawego na blogu, zapraszam do polubienia plecakpodroznika.pl na Facebooku. Każdy lajk daje zastrzyk pozytywnej energii do dalszego pisania. Z góry dzięki! 🙂 

 

 

Nie chcesz przegapić wpisu, który Cię interesuje? Zapisz się na newslettera! Poinformuję Cię o każdym nowym artykule.

NEWSLETTER

Chcesz być na bieżąco? Zapraszam do zapisania się na newsletter.





Regulamin i polityka prywatności

Przeczytaj również

Close