Odwiedzanie kolejnych krajów sprawia, że szukam coraz to nowych połączeń smakowych. Przed poprzednimi świętami postanowiłem stworzyć nową sałatkę, która uzupełniłaby znane klasyki 😉 I tak narodziła się sałatka z pieczonym batatem.
Podróże i przepisy
Jak już pisałem wielokrotnie na blogu, odwiedzenie kraju bez degustacji dań i napojów nie jest kompletne. W każdym kraju staram się zjeść potrawy kuchni regionalnej. Staram się z każdej podróży przywieźć przynajmniej jeden przepis. Efektem tych doświadczeń są przepisy opublikowane w dziale SMAKI.
Po powrocie często nachodzi mnie ochota na jedzenie, którego już kiedyś spróbowałem i wtedy korzystam z przywiezionych przepisów. Nieraz jednak chęć zjedzenia nie dotyczy konkretnego dania, a jakiegoś produktu. Będąc na zakupach, pomyślałem, że miałbym ochotę na batata. Później pomyślałem, z czym warto byłoby go połączyć i tak narodziła się poniższa sałatka.
Jak przygotować sałatkę z pieczonym batatem?
Samo przygotowanie sałatki z pieczonym batatem jest proste. Najwięcej czasu zajmuje pieczenie i ostudzenie batata, ale w tym czasie można robić inne rzeczy bądź przygotowywać pozostałe składniki czy dressing. Sałatka wyszła bardzo smaczna. Niestety nie udało mi się zrobić dobrego zdjęcia. Musicie uwierzyć mi na słowo 😀